Napoleon-Cântecul de plecare

Popoare lașe, popoare neghioabe, de vreme ce continua opresiune nu vă stârnește la luptă, de vreme ce preferați să vă plângeți în tăcere, deși ați putea să vă cereți drepturile urlând, de vreme ce sunteți milioane, dar suferiți din pricina unei duzini de copii înarmați cu mici bâte, care vă conduc după bunul plac, supune-ți-vă! Vedeți-vă de drum fără să ne deranjați cu nemulțumirile voastre și deprindeți-vă măcar să fiți nefericiți, dacă nu știți să fiți liberi.

 

Acesta este unul din citatele pe care le-am extras din cartea pe care am primit-o de la editura ALL, pentru campania vALLuntariat, aveți aici mai multe detalii. Cei care mă cunosc se așteptau probabil să-mi aleg un roman siropos, de dragoste. Uneori, prea multă iubire -în cărți-dăunează grav psihicului persoanei singure, in cazul asta eu :)). Am ales un roman istoric, despre Napoleon Bonaparte. Istoria mi-a plăcut în mod deosebit la scoală și cu toate că limba franceză nu mi-a fost prietenă și nu am reușit să o învăț niciodată, literatura și istoria lor mă atrag.

Am ales Napoleon pentru că prin 2002 am văzut un film la TV și am rămas profund impresionată de actorul care l-a jucat pe împăratul francez. Eu până nu am citit carta nu am știut că el era de origine italian și nu francez, era corsican. Cartea începe prin a prezenta sosirea acestuia la Școala Militară Regală din Brienne, la 15 mai 1779. Faptul că el era corsican și ajunsese la Școala Militară Regală datorită unchiului său arhidiacon și tatălui său care a reușit să obțină burse pentru el și fratele lui mai mare Joseph, Corsica ocupată de francezi face ca el să fie persecutat de colegi, fapt care i-a sporit și mai mult ambiția de a deveni o personalitate importantă, care să schimbe istoria. Este temperamental, ambițios și nici o secundă nu renunță la visele lui, chiar dacă foarte mulți spuneau ca este un simplu ”matematician și visător„.

Acel copil străin, singuratic, cu tenul măsliniu și privire pătrunzătoare va devenii generalul Bonaparte, pentru care războiul era  ”sângele ce-i curgea prin vene„. Napoleon va rămâne dovada că atunci când toată lumea este împotriva ta, nimeni nu te ascultă și nu iți rămân  decât visele, poți să ajungi împărat.

Cartea este ușor de citit, Max Gallo știind cum să te facă să rămâi lipit de carte de la început până la sfârșit. Recomand cartea nu doar pasionaților de istorie, ci și celor care vor să aducă ceva noi în meniu. Lectură plăcută!

7 thoughts on “Napoleon-Cântecul de plecare

  1. Pingback: Napoleon-Cântecul de plecare « All about Giulia ♥ | BunDeCitit.ro

  2. Mie nu mi-a plăcut niciodată istoria, de când mă stiu eu, dar mi-a plăcut mult recenzia ta și mi-a plăcut și mai mult citatul. Deci trebuie să citesc și cartea, clar :))

  3. Si eu tot incerc sa nu aleg carti romantice si uite ca ma aleg ele pe mine. Ultimele doua pe care le-am citit tot in jurul dragostei s-au invartit. Napoleon a fost foarte destept, in pofida neghiobiilor facute 😀 Cred ca merita citita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s