Sexus-Henry Miller

„A capitula absolut, necondiționat în fața femeii pe care o iubești, înseamnă  să rupi tot ce te leagă  de viață, cu excepția dorinței de a nu o pierde pe ea, ceea ce constituie legătura cea mai puternică dintre toate.”

„Cred. Cred. Cred pentru că a nu crede înseamnă a deveni plumb, înseamnă să zaci rupt și rigid, inert pe vecie, să irosești…”

„Un adult scrie pentru a-și vărsa otrava pe care a acumulat-o din pricina felului său de viață fals. Încearcă să-și recupereze inocența, dar tot ce reușește să facă (scriind) este să inoculeze omenirii virusul dezamăgirii sale.”

„Când încerci să faci ceva ce depășește puterile tale cunoscute de toți, e inutil să cauți aprobarea prietenilor. Prietenii își  găsesc locul cel mai potrivit în momentele de înfrângere-cel puțin din experiența mea. În asemenea împrejurări, sau te părăsesc cu totul, sau se întrec pe ei înșiși.”

„Suferința constituie marea legătură dintre oameni-suferința și nenorocirea.”

„A fi bucuros înseamnă  a fi nebun într-o lume de strigoi triști.”

„O femeie poate fi înrobită sexual și totuși să domine bărbatul.”

„Dacă o femeie e în stare să inspire iubire unui bărbat, va fi capabilă să o inspire și altora. Lucru cu adevărat criminal este să faci o persoană să creadă că e unica pe care  o vei iubi vreodată.”

„Nu există decât un  singur mod de a răsplăti bunătatea și anume să fii bun la rândul tau cu cei în nevoie.”

„Poate că lumea n-ar fi așa de rea dacă am încerca s-o gustăm ceva mia mult.”

”Ne supără tot ce este ferm și ancorat, tot ce e impermeabil la lingușelile noastre, la logica noastră, la principiile noastre rumegate în colectiv, la loialitățile noastre răsuflate.”

„O iubesc cu toată inima și cu tot sufletul. Înseamnă totul pentru mine. Și totuși nu seamănă deloc cu femeile pe care le-am visat, cu creaturile acelea ideale pe care le veneram în adolescență. Nu corespunde cu nimic din ce-am plăsmuit din adâncurile mele. E o imagine cu totul nouă, ceva străin, ceva ce soarta mi-a zvârlit în cale, ceva dintr-o sferă necunoscută. Când mă uit la ea, când o iubesc bucățică cu bucățică, simt că ansamblul îmi scapă. Dragostea mea se adună ca un total, dar ea, cea pe care o caut cu disperare, cu iubire flămândă, se volatilizează ca un elixir.. E cu totul a mea, aproape roabă, dar nu o posed. Eu sunt cel posedat. Sunt posedat de o dragoste cum nu am mai mai trăit niciodată-o dragoste avidă, totală, o dragoste până și a unghiilor mele de la picioare și a murdăriei de sub ele-și totuși mâinile îmi flutură în gol, mereu căutând să prindă, să înșface, dar fără să atingă ceva.”

„Să iubești! Să te dăruiești în întregime, să te prosternezi în fața imaginii divine, să mori o mie de morți imaginare, să anihilezi orice urmă a eului tău, să regăsești întregul univers întrupat și sacrificat în imaginea vie a altuia! Adolescență, definim noi. Greșit! Acesta este germenele vieții viitoare, sămânța pe care o tăinuim și o sufocăm și ne străduim să o surprindem pe măsură ce trecem de la o experiență la alta, pe măsură ce ne luăm zborul, ce ne târâm pașii și rătăcim drumul.”

„Doar să fii fericit, să știi că ești fericit, și să rămâi fericit orice ar spune sau ar face alții.”

„Bărbații sunt convinși că a avea o 🙂 mare  înseamnă cel mai magnific dar al vieții. Își spun că n-ai decât să o scuturi în fața unei femei și-ți pică pe dată.”

„Viața e ceva de care se ocupă filozofii în cărțile pe care nimeni nu le citește.”

„Asemeni corăbiilor, și oamenii din când în când naufragiază. Numai memoria este cea care-i salvează  de la totala dispersare.”

„De ce oare urmăresc mereu chipurile frumoase? Florile minunate să aibă oare, rădăcini otrăvitoare?”

„Este o binefacere faptul că suntem lipsiți de putere. Ceea ce trebuie să dobândim în primul rând este concepția, apoi disciplina și stăpânirea de sine.”

„Respingem tot ce poate fi cuprins în perimetrul strâmt al înțelegerii noastre.”

„Cum ne ferim să recunoaștem că nimic nu ne place mai mult decât să devenim sclavi! Sclav și stăpân în același timp. Deoarece chiar și în dragoste sclavul e întotdeauna un stăpân deghizat. Bărbatul care trebuie să cucerească o femeie, s-o subjuge, s-o înfrângă după placul lui, s-o modeleze după dorințele lui -e altceva decât sclavul sclavei sale?”

„Sunt zile când revenirea la viață e dureroasă și dezolantă.”

„Coboară, doboară, îngroapă, îneacă, vâră adânc în pământ, trântește un munte deasupra!”

„Spiritul omului e un veritabil tablou de control electric, manifestându-se prin semnale și lumini, adeseori peste oceane de tenebre.”

„Și dacă vorbești cuiva care știe să asculte, te înțelege perfect, chiar dacă vorbele tale sunt lipsite de sens. Când genul acesta de vorbire își face drum, are loc un miraj, indiferent dacă te adresezi unui bărbat sau unei femei.”

„Oamenii grași sunt adeseori dinamici, atrăgători, fermecători, seducători.”

„Cele mai dificile ego-uri nu sunt neapărat cele care se ascund pe după o armură, fie ea de fier, de otel, de tabla sau de zinc. Cele mai dificile sunt cele pe care le-as numi „ipohondri pisceeni”. Există ego-uri fluide, solubile, care zac ca un foetus în smârcurile  uterine ale sinelui stagnant. Când înțepi punga, când îți spui „Ah! în sfârșit te-am prins” te trezești  în mână doar  cu cheaguri de mucus. După părerea mea, aceste ego-uri sunt cele mai înșelătoare.”

„Din când în când, în orbitele anale ale civilizației, dai peste specimene de vitalitate, trunchiate și ciopârțite până la un tors inform, un fel de pară umană pe care Brâncuși ar putea-o rafina într-un objet d.art.”

„Nu crede nimic, indiferent unde ai citi sau cine ar spune-o, chiar dacă am spus-o eu, nu crede nimic ce nu e de acord cu propria ta rațiune și cu propriul tău bun simț. (Buddha)

„Cu toții suntem vinovați de crimă, crimă de a nu trăi din plin. Dar cu toții suntem virtual liberi. Putem înceta să ne gândim la ceea ce nu am reușit să facem, și să facem ceea ce stă în putințele noastre. Ce sunt aceste putințe ale noastre , nimeni nu cutează să-și imagineze, important e că sunt infinite. Imaginația este glasul îndrăznelii. Dacă Dumnezeu are în el ceva dumnezeiesc, atunci  asta este. A îndrăznit să imagineze totul.”

„Asemenea apei, femeia își găsește întotdeauna propriul nivel. Și, tot ca apa, reflectă fidel ce se petrece în sufletul bărbatului.”

„Un bărbat începe să înțeleagă adâncurile naturii femeiești numai în clipa  în care sufletul lui capitulează fără echivoc.„

„Gândul nu te duce nicăieri. E o amăgire. Gândul te face morbid…”

„Brusc un om își dă seama  că  a greșit și atunci se îndrăgostește  violent de ceea ce a urât până acum.”

„Cred că femeile trebuie să facă pe proastele pentru a nu-i lăsa pe bărbați să se considere proști…”

„Uneori e mai bine să ai un dușman de nădejde-pentru că știi cum stai cu el.”

Nu vreau să spun foarte multe despre carte, cred că ați citit destul de mult până aici :D. Sexus este primul roman din trilogia „Răstignirea trandafirie”, scris de Henry Miller. Mulți spun ca este un roman erotic, eu cred că este mai mult de atât. Pune accent pe plăcerea carnală, prietenie, artă și viața în marele oraș, New York, pe la 1950. Romanul are de toate-adulter, relații de prietenie puternice, sex, arta. Henry se îndrăgostește de Mona, își părăsește soția și copilul pentru ea, apoi o înșală cu ea, fosta soție. Nu are niciodată bani, se bazează mereu pe portofelul prietenilor și pe franchețea și inteligența lui, cu care îi cucerește de fiecare data și mereu sustrage câțiva dolari de la ei. Este o carte care trebuie citită cap coadă, fără să fie lăsată din mână. Lectură plăcută!

21 thoughts on “Sexus-Henry Miller

 1. “Lucru cu adevărat criminal este să faci o persoană să creadă că e unica pe care o vei iubi vreodată.”
  Sad but true… 😦
  “O femeie poate fi înrobită sexual și totuși să domine bărbatul.”
  Dureros de adevarat… 😦
  “Respingem tot ce poate fi cuprins în perimetrul strâmt al înțelegerii noastre.”
  Frica de necunoscut ne omoara.
  “Gândul nu te duce nicăieri. E o amăgire. Gândul te face morbid…”
  Perfect fals!
  “Cred că femeile trebuie să facă pe proastele pentru a nu-i lăsa pe bărbați să se considere proști…”
  Genial! Total de acord.
  “Oamenii grași sunt adeseori dinamici, atrăgători, fermecători, seducători.”
  Hell yea!! 🙂

   • 🙂
    Obișnuiam să am o foarte mare grijă cu cele de la bibliotecă – nu cu mulți ani în urmă. Tocmai pentru că nu erau ale mele și îmi era frică să nu le rup vreo pagină fără să vreau…eu fiind neglijent din fire. Chiar și dacă e a mea, nu îndoi foile, nu o ‘dau peste cap’. După ce o citesc eu, zici că nici nu-i atinsă. 🙂
    Dar în ultima vreme, poate pentru că am lecturat mai puțin, am constatat că nu prea mai știu cum să citesc o carte de la bibliotecă. De-aia mă gândeam să apelez la așa ceva, în loc s-o cumpăr direct. Știu…devine a mea și nu mai contează dacă-i rup paginile, dar risc să uit de tot cum e să citești o carte de la bibliotecă. 😉

   • cand e a ta, iti e mai draga. stii ca la sfarsit nu trebuie sa o returnezi :P. asta e diferenta dintre a cumpara si „a inchiria”

 2. wow ce lung e postul 🙂
  pe mine nu ma mai atrage genul asta de carti.. parca am vazut si am citit deja prea multe filme si respectiv reviewuri de carti pe teme de genul, ca sa ma mai impresioneze ceva.

 3. Eh, eu sunt mai posesiv din fire. Am și acum vreo două pe care nu le-am returnat. Când îmi place o carte foarte foaaarte mult, o țin pentru mine. Și oricum, plăcerea de a descoperi o carte nouă, care stă liniștită pe raftul prăfuit al bibliotecii este mai mare decât trocul simplu pe care-l faci când dai banu’ și ți se înmânează cartea direct. Prefer să-i dau târcoale plimbându-mă printre rafturi, să o ‘simt’, să-i zăresc titlul aproape șters și să o iau eu cu mâna mea. Nu să o primesc prin poștă, sau să mi-o înmâneze un vânzător.
  Dar…după cum spuneam, n-am mai fost de mult la bilbiotecă și am cam uitat toate senzațiile astea atât de frumoase. Fluturașii aia din stomac, atunci când te avânți printre rafturi. Eh…nu-i nimic, o să-mi reînnoiesc eu legitimația, sau fac alta. 🙂 Așa nu se mai poate…

  • @Andra 🙂 aici are dreptate. daca ne-am opri pentru o secunda sa ne uitam in jurul nostru, sa incetam sa criticam si sa luam totul ca atare, poate ca totul ar fi mai frumos

 4. Pingback: Cartea călătoare – Moștenirea / Katherine Webb « Rara Avis

 5. „Un adult scrie pentru a-și vărsa otrava pe care a acumulat-o din pricina felului său de viață fals. Încearcă să-și recupereze inocența, dar tot ce reușește să facă (scriind) este să inoculeze omenirii virusul dezamăgirii sale.”
  Imi place mult citatul asta si consider ca explica de ce anumiti bloggeri nu fac altceva decat sa improaste cu noroi in stanga si in dreapta.

 6. Pingback: Sexus – Henry Miller « Rara Avis

 7. Pingback: Rara Avis » Sexus – Henry Miller

 8. Pingback: Rara Avis » Cartea călătoare – Moștenirea / Katherine Webb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s